Binnenland17 sep '19 08:26Aangepast op 17 sep '19 12:48

'Vestigingsklimaat Nederland minder aantrekkelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Het vestigingsklimaat in Nederland is minder aantrekkelijk geworden door een onvoorspelbaar kabinetsbeleid. Advocatenkantoor Baker McKenzie waarschuwde gisteren dat buitenlandse multinationals in onzekerheid verkeren over de betrouwbaarheid van de Nederlandse overheid en de kwaliteit van het vestigingsklimaat. Eerst ging de afschaffing van de dividendbelasting niet door en nu gaat de vennootschapsbelasting minder hard omlaag dan aangekondigd.

Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars zegt dat het niet goed is om maatregelen te treffen om die vervolgens in te trekken: 'Dat komt de rechtszekerheid niet ten goede. Onze reputatie wordt er niet beter op, maar hij wordt er ook niet echt slechter op'.

Vennootschapsbelasting is adder onder het gras

'De dividendbelasting was een lastig punt, en misschien moet het Kabinet wel beter nadenken voor het maatregelen neemt. In die zin deel ik de conclusies wel', zegt Kavelaars die een ander addertje onder het gras signaleert. 'De verlaging van de vennootschapsbelasting is gefinancierd met een lastenverzwaring ten laste van het bedrijfsleven die dit jaar is ingegaan. Dus als je die verlaging deels terugdraait, zou je ook die lastenverzwaring deels moeten terugdraaien. Maar dat zie ik nog niet gebeuren.'

( ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen