Binnenland23 sep '19 19:26

'Europa moet zelf medicijnen produceren'

Auteur: BNR Webredactie

Europa moet weer zélf grondstoffen gaan maken om medicijnen te produceren. Dat is volgens minister Bruins van Volksgezondheid dé manier om het nijpende tekort aan medicijnen op te lossen. Dat tekort gaat volgens de minister dit jaar namelijk minstens verdubbelen. 'Ik kan de minister daar alleen maar in steunen', zegt CDA Tweede Kamerlid Joba van den Berg.

Van den Berg is blij dat de minister het probleem van de productieafhankelijkheid oppakt. 'Er komt ook wereldwijd een grotere vraag naar medicijnen', zegt het Kamerlid dat hierover de minister vragen wil gaan stellen, niet in de laatste plaats omdat dit debat begin dit jaar al gevoerd werd: 'Wat houdt het dat het zo langzaam op gang komt?'

De politiek, apothekers en fabrikanten van geneesmiddelen moeten een oplossing vinden voor het groeiende medicijntekort zegt ook Patiëntenfederatie Nederland. De patiëntenfederatie wil dat fabrikanten en groothandels grotere voorraden medicijnen aanleggen. En apothekers moeten hun klanten beter uitleggen waarom een medicijn niet beschikbaar is en welke andere mogelijkheden een patiënt heeft.

Gerelateerde artikelen