Binnenland25 sep '19 11:13Aangepast op 25 sep '19 13:25

Minister wil 'rotte appels' in de zorg aanpakken

Auteur: BNR Webredactie

Minister De Jonge wil de mazen in de wet dichten waarmee zorginstellingen hoge winsten behalen. Dit zegt hij tegen BNR naar aanleiding van het onderzoek van onder meer Reporter Radio en Follow The Money naar zorginstellingen die grote winsten maken. Het gaat om bedrijven in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg. De instellingen declareren zorg die niet geleverd is en hebben slimme trucs om zorggeld naar hun eigen portemonnee over te hevelen, zegt Eelke van Ark van Follow the Money.

'Zorg hoort naar de zorg te gaan', zegt minister De Jonge tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. De minister spreekt van rotte appelen die handig gebruik maken van de mazen in de wet en die constructies zoeken om onder de Wet normering topinkomens uit te komen. 'De wet laat een aantal mazen die we gaan dichten.' De Jonge zegt dat het niet mogelijk is om én de kwaliteit op orde te houden én tegelijkertijd zo veel geld over te houden aan het eind van het jaar. 'Dat is niet in de haak', zegt De Jonge. 'Je zit in de zorg om te dienen en niet om te verdienen'.

Enorme winsten dankzij mazen in de wet

Sommige zorginstellingen boekten zelfs meer dan vijftig procent winst. Gewoonlijk ligt de winst in de zorg op drie procent. Minister De Jonge wil de wet aanpassen zodat zulke cowboys in de zorg kunnen worden aangepakt. 'Niet alle instellingen hebben hun cijfers aangeleverd, dit is mogelijk het topje van de ijsberg', zegt Van Ark van Follow. 'Het is niet altijd illegaal, vaak worden de mazen van de wet gezocht om zorggeld in de zakken van aandeelhouders te parkeren. Dat kan op een heleboel verschillende manieren. Geld wordt onzichtbaar. Maar het is niet illegaal.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen