Binnenland26 sep '19 07:54Aangepast op 26 sep '19 10:17

OM onderzoekt ABN Amro om witwassen na notificatie DNB

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft ABN Amro geïnformeerd dat de bank het onderwerp is van een onderzoek met betrekking tot vereisten onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). ABN Amro zegt in een persbericht dat het volledig zal meewerken aan het onderzoek.

Volgens het OM bracht een notificatie van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) de zaak aan het rollen. ABN Amro krijgt onder meer het verwijt dat het klanten onvoldoende heeft doorgelicht. Ook zou sprake zijn geweest van ongewone transacties.

VVD vraag debat aan

Daar gaan we weer, dacht Tweede Kamerlid voor de VVD Roald van der Linde in eerste instantie. 'Het geeft in elk geval aan hoe groot en hardnekkig het probleem is. Vorig jaar is er veel veranderd. Als je ziet dat de grote banken nu bijna vijfduizend mensen hebben die dag in dag uit bezig zijn om te kijken of er verdachte transacties zijn en je loopt er toch weer tegenaan, dan heb je dus een veel groter probleem dat we altijd gedacht hebben'. Van der Linde zegt opheldering te willen van de minister en vanmiddag nog een debat aan te vragen.

De bank maakte onlangs bekend dat het op last van DNB al zijn klanten gaat doorlichten in de strijd tegen witwassen. Sinds de affaire bij onder meer ING vorig jaar moeten banken daar nu beter op letten. Eerder gaf DNB bij ABN Amro aan dat de bank sommige dossiers beter moet checken.

De bank zette in dit verband al 114 miljoen euro opzij. Mogelijk volgt ook nog een boete omdat de zaak door DNB werd aangekaart en niet door ABN Amro zelf.

Minister heeft zorgen, aandeel onderuit

Het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar witwassen en financieren van terrorisme bij ABN Amro baart minister Wopke Hoekstra van Financiën 'uiteraard' zorgen. De minister laat weten het goed te vinden dat de bank alle medewerking verleent en zegt zich als aandeelhouder te laten informeren door ABN Amro en NLFI.

Volgens Hoekstra hebben banken een belangrijke poortwachtersfunctie en is het primair een verantwoordelijkheid van banken zelf om deze taak serieus te nemen en naar behoren te vervullen. De minister wil verder niet vooruitlopen op het onderzoek. Het aandeel ABN Amro ging donderdag onderuit op de Amsterdamse beurs en verloor 9 procent van de waarde.

Gerelateerde artikelen