Binnenland26 sep '19 08:23

‘Stikstofuitspraak zorgt voor miljoenenstrop ondernemers’

Auteur: BNR Webredactie

In minder dan twee weken tijd kwamen er ruim honderd meldingen binnen van ondernemers die in grote problemen zitten door het stikstofbesluit van de Raad van State. In sommige gevallen leidt dat tot tientallen miljoenen euro's aan schade. Dat blijkt uit navraag door BNR bij VNO-NCW en MKB Nederland.

Luister ook: 'Helft stilgelegde bouwprojecten kan binnen paar weken worden hervat'

Luister ook: Advies Remkes biedt geen kortetermijnoplossingen

De problemen spelen niet alleen bij bedrijven in de bouw. Ook voor ondernemers uit andere sectoren worden de gevolgen van de stikstofuitspraak pijnlijk duidelijk. Bedrijven kunnen niet uitbreiden omdat gemeenten en provincies geen goedkeuring geven voor nieuwe bestemmingsplannen. Ook wijzigingen in bestaande plannen worden niet behandeling genomen.

Het gevolg is dat projecten niet door kunnen gaan. Personeel komt daardoor noodgedwongen thuis te zitten, maar ondernemers moeten deze mensen wel doorbetalen. ‘Als ondernemers hun afspraken niet na kunnen komen, krijgen ze claims aan hun broek’, zegt Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

Uit een enquête onder een deel van hun leden blijkt dat de schadebedragen voor ondernemers tussen de 1 en 5 miljoen euro liggen. Er zijn ook enkele gevallen bekend waarbij de schade boven de 50 miljoen euro uitkomt. Vonhof: ‘Dat is slecht voor deze ondernemers, maar ook onze internationale concurrentiepositie heeft daaronder te leiden. In het buitenland leeft inmiddels het beeld dat je maar beter niet meer in Nederland kunt investeren.’

Dat er in korte tijd zoveel meldingen binnenkwamen, zijn volgens de belangenbehartigers tekenend voor de omvang van de problematiek. In totaal kwamen er ruim 150 meldingen binnen. Naar verwachting is dit slechts een fractie van het totaal aantal ondernemers dat door de stikstofuitspraak in de problemen zit.

Minister Carola Schouten (LNV) ontvangt het rapport van de Commssie-Remkes uit handen van commissievoorzitter Johan Remkes
Minister Carola Schouten (LNV) ontvangt het rapport van de Commssie-Remkes uit handen van commissievoorzitter Johan Remkes (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen