Binnenland27 sep '19 09:42

Topvrouw ABP: 'Kortingen zijn te voorkomen'

Auteur: BNR Webredactie

Pensioenkortingen zijn te voorkomen. Dat zegt topvrouw Corien Wortmann van pensioenfonds ABP in De Telegraaf. Eerder deze week zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank precies het tegenovergestelde. Hij wil kortingen niet doorschuiven.

Volgens Wortmann hebben de dekkingsgraden betrekking op het huidige pensioencontract waarin we pensioen berekenen als een zekerheid. 'Er is een breed gedragen pensioenakkoord waarin ook een nieuw pensioencontact zit waar we vooral naar de verwachtingen kijken: gaat het economisch goed, dan gaat het pensioen omhoog, gaat het slecht dan gaat het pensioen omlaag'.

Lage rente, hoog rendement, tóch lage dekkingsgraad

'Dit jaar is de rente gedaald, is ons pensioenvermogen met meer dan 50 miljard toegenomen - we hebben tot nu toe veertien procent rendement gehaald - maar onze dekkingsgraad is fors gedaald. Dit komt door het huidige contract. In een nieuwe situatie zónder al die zekerheden hoeven we dat geld niet allemaal op te potten en kunnen we een klein stukje van die rendementen uitbetalen. Dat is belangrijk voor de houdbaarheid van ons stelsel'.

Opmerkelijke uitspraak van Wortmann

Als rendementen in de toekomst tegenvallen, dan schuif je de zaak door. 'Dat is een politieke afweging', zegt pensioenexpert Martine Wolzak van het FD. 'Wortmann zegt weliswaar dat we een nieuw stelsel hebben, maar daarin staat nu juist dat we die rekenrente niet gaan aanpassen'. Wolzak vindt het opmerkelijk dat de voorzitter van het grootste pensioenfonds van Nederland nu zegt niet blij te zijn met die afspraak.

Corien Wortmann-Kool (L) toen ze nog als Europarlementariër voor het CDA werkte
Corien Wortmann-Kool (L) toen ze nog als Europarlementariër voor het CDA werkte (AFP GEORGES GOBET)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen