Binnenland30 sep '19 07:26Aangepast op 30 sep '19 09:15

Aantal auto-inbraken neemt af in tegenstelling tot kosten schade

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal diefstallen en inbraken uit auto’s is in twee jaar tijd flink afgenomen. Dat terwijl de schade enorm is toegenomen wanneer er wordt ingebroken in je auto. Dat ging van 3200 euro in 2015 naar bijna 5500 euro dit jaar, blijkt allemaal uit cijfers van CED, waardespecialist op het gebied van schade.

'We zien diefstal van volledige voertuigen dalen. Maar bij voertuigen met de mogelijkheid tot keyless entry heb je best veel last', zegt Henk van Vliet is certificatie-manager bij Kiwa-SCM, dé kennis-instelling voor voertuigveiligheid. Die keyless entry is een toepassing waarmee je je sleutel kan verlengen over een langere afstand. Maar die keyless entry-sleutels zijn makkelijk te hacken.

Op dit moment kan je je nog niet goed weren tegen dit soort inbraken in je auto, zegt Violette Hasselmeijer, operationeel directeur Mobility bij CED. 'Ik heb gehoord van partijen die er meer in gespecialiseerd zijn dat er een zogenaamde ''slapende sleutel'' is ontworpen.' Door de RFID-chip van je autosleutel te kopiëren kan een inbreker zonder schade je auto openmaken.

LUISTER OOK: Schadeclaims diefstal elektrische fietsen blijven oplopen

LUISTER OOK: Minste autodiefstallen ooit

Een auto van een journalist die is leeggeroofd nabij het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident.
Een auto van een journalist die is leeggeroofd nabij het 24 Oktoberplein, de dag na het schietincident. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen