Binnenland1 okt '19 17:57

Raad wil dat Haagse wethouders aftreden

Auteur: BNR Webredactie

De twee Haagse wethouders die van corruptie verdacht worden, moeten terugtreden, vindt het stadsbestuur. Het gaat om loco-burgemeester Richard de Mos en zijn partijgenoot Rachid Guernaoui van de Groep De Mos. De Rijksrecherche heeft vanochtend hun woningen en werkkamers op het stadhuis doorzocht. Drie Haagse ondernemers kregen ook de politie aan de deur. Zij worden verdacht van omkoping.

Er is net een overleg geweest met de fractievoorzitters en de burgemeester in het Haagse stadhuis. Verslaggever Jesse Pinster is daar ook: 'De portefeuilles van beide verdachten zijn alvast overgeheveld naar anderen, maar de burgemeester heeft beiden nog niet gesproken'. Beide wethouders worden ervan verdacht vergunningen te hebben uitgegeven in ruil voor geld. Een verhaal dat al langer speelt is de toekenning van een nachtvergunning voor zalencentrum Opera, waarvan de eigenaar goed bevriend is met beide wethouders.

Groep De Mos heeft acht zetels in de raad, volgens Pinster wordt er druk gespeculeerd dat deze coalitie geen stand kan houden.

Ook wapenvondst bij betrokken ondernemer

Verslaggever Hugo Reitsma sprak officier van Justitie Jirko Patist van het Landelijk Parket: 'Ik kan niet zeggen wat er allemaal gevonden is, daar gaat de Rijksrecherche over'. Inmiddels is ook bekend geworden dat bij één van de betrokken ondernemers een vuurwapen en munitie zijn gevonden. 'Op non-actief stellen is de enige beslissing die je op dit moment kunt nemen. Wat mij betreft is dit ongekend, dit is heel zwaar', zegt fractievoorzitter Martijn Balster van de PvdA in Den Haag.

Volgens Balster is er de afgelopen jaren wel geregeld gesproken over de partijfinanciering van de Groep De Mos: 'Ze deden daar schimmig over. Daar was veel commentaar op. Er zijn onderwerpen aan de orde geweest in de Raad, maar ik weet niet waar het OM de aanleiding in gevonden heeft'. Desgevraagd zegt Balster niets te kunnen zeggen over de gevolgen hiervan voor de Haagse coalitie: 'Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn. We zullen de reacties van de Groep De Mos nog moeten afwachten. Ik verwacht deze week wel een debat'.

Richard de Mos (Groep de Mos)
Richard de Mos (Groep de Mos) ( ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen