Binnenland4 okt '19 06:59Aangepast op 4 okt '19 15:37

Ministeriële ruiten voldoen niet aan regelgeving

Auteur: BNR Webredactie

Breaking: de ramen in het ministerie van Buitenlandse Zaken voldoen niet aan de regelgeving. Dat concludeert een bureau dat de ruiten in opdracht van de overheid onderzocht. Het afgelopen jaar zijn meerdere ruiten spontaan gebarsten. Een drukke straat bij het ministerie moet bij harde wind zelfs worden afgesloten, vanwege het risico op vallend glas.

Volgens hoogleraar constructieleer Rob Nijsse komt dat doordat opdrachtgevers en aannemers 'altijd op zoek gaan naar de goedkoopste oplossingen'. Glas wordt gewoonlijk gehard door een thermisch proces waarbij spanning in het glas gebracht wordt. In het glas van het ministerie zit echter vervuiling, waardoor het opeens kan barsten.

Goedkoop is duurkoop

Volgens Nijsse komt die nikkelsulfide-insluiting bij ongeveer één procent van de ruiten voor. 'Dat ontstaat doordat die ruiten afkomstig zijn uit landen waar gewerkt wordt met goedkope ovens die op olie of kolen gestookt worden. In de rook daarvan zitten mineralen die neerslaan in het gesmolten glas en het spontane barsten veroorzaken', zegt Nijsse, die eraan toevoegt dat de glasindustrie hier onverschillig tegenover staat. 'Als er een ruit barst zetten ze er gewoon een nieuwe in.'

Directeur Wico Ankersmit van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht wijst erop dat het glas een CE-label heeft, wat neerkomt op een Europese gecertificeerde kwaliteitsverklaring. Een gegarandeerd bouwproduct dus. 'Wat ik heb begrepen is dat bij het productieproces fouten zijn gemaakt, waardoor het glas niet de kwaliteit heeft die bij een CE-verklaring hoort. In de basis is dat de verantwoordelijkheid van de glasproducent'.

( ANP LAURENS VAN PUTTEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen