AVS: 'Onderwijs niet meer overal gegarandeerd'
Onderwijs kan niet meer overal in Nederland voor alle kinderen gegarandeerd worden, dit zegt de Algemene Vereniging Schoolleiders tegen BNR. Er dreigt een onderwijscrisis als het kabinet niet nú over de brug komt met geld om het lerarentekort te bestrijden. 'Het wordt niet kritiek, het ís kritiek', zegt voorzitter Petra van Haren van de schoolleidersvereniging AVS.
In Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderse Vallei is het tekort volgens Van Haren zo schrikbarend dat het niet meer mogelijk is om vervanging te regelen of om structureel plekken in te vullen. 'Dit schooljaar is gestart met een tekort van veertienhonderd leraren, dit kan in 2025 oplopen naar wel tienduizend. Het schoolleidingstekort is procentueel nóg groter dan het lerarentekort'.
Werkdruk, loonkloof en kansongelijkheid bedreigen het onderwijs
Volgens Van Haren moeten de toegezegde werkdrukgelden uit het noodpakket naar voren gehaald worden om de werkdruk in het hier en nu te verlichten. 'Het gaat ook om een loonimpuls om de kloof tussen het primair en het voortgezet onderwijs te dichten, ook in het voortgezet gaat het om een stuk lesreductie - de werkdruk is daar heel hoog. Ook is daar geld nodig om de kansongelijkheid te voorkomen. In het CO willen leraren nauwelijks meer werken omdat het werk daar heel erg zwaar en intensief is, en juist daar zijn ze het hardst nodig'.
'Voor een uur minder les en meer ontwikkeltijd heb je structureel 220 miljoen nodig, zo'n arbeidsmarktoeslag om kwetsbare leerlingen te voorzien van leraren is ongeveer 90 miljoen nodig', zegt voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad.
Vandaag gaan in de Tweede Kamer de Algemene Financiële Beschouwingen verder, waarin ook de onderwijsbegroting aan bod komt. Gisteren eiste de PvdA al meer geld voor leraren, anders zou het de steun voor het belastingplan intrekken.