Binnenland3 okt '19 08:04

Gemeenten willen zich niet laten gijzelen door stikstofuitspraak

Auteur: BNR Webredactie

Gemeenten willen de stikstofuitspraak van de Raad van State negeren als ze dat noodzakelijk achten. Zo legt burgemeester Bats van de gemeente Steenwijkerland het vonnis naast zich neer wanneer de veiligheid in het geding komt, zo zegt hij tegen BNR. Ook wethouders in Eindhoven en Schagen zijn niet van plan zich te laten gijzelen door de uitspraak van de Raad van State, zo lieten zij weten in lokale media.

Volgens advocaat en onderzoeker omgevingsrecht Marcel Soppe van de Universiteit Utrecht kunnen burgemeesters die uitspraak niet naast zich neerleggen. 'De uitspraak van de Raad van State is duidelijk en helder. Bij echte noodsituaties zoals een dijkdoorbraak, ontstaan noodbevoegdheden en kan een dijk worden versterkt zonder dat je je hoeft te bekommeren om een stikstofdepositie'. Het argument van de burgemeester van de gemeente Steenwijkerland dat de brandweer over oude bruggen moet kunnen rijden houdt volgens hem geen stand.

Burgemeester Rob Bats van de gemeente Steenwijkerland is een andere mening toegedaan: 'Een brug vervangen heeft te maken met veiligheid en toegankelijkheid. In deze uitzonderlijke inspraak heb ik ook een andere afweging te maken, ik sluit niet uit dat we op hele korte termijn het besluit zullen nemen dat we die brug gaan bouwen zonder die toets op de Wet Natuurbescherming.'

( ANP LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen