Binnenland3 okt '19 16:44Aangepast op 6 okt '19 18:00

Vliegvuur Scheveningen krijgt misschien politiek staartje

Auteur: BNR Webredactie

De onderzoeksraad voor de veiligheid publiceerde vandaag hun rapport over de vreugdevuren van Scheveningen. Die veroorzaakten afgelopen nieuwjaarsnacht een dramatische vonkenregen, omdat de 'vuurstapels' veel te hoog waren en er tegen alle afspraken in vaten met diesel in de stapels zaten verstopt.

Eerder op de dag spraken we met Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 'De gemeente heeft niet haar beleid aangepast op de grote risico's. Er waren onduidelijke, onvolledige, deels verouderde en onbekende afspraken die met de voeten getreden zijn', zegt Dijsselbloem. Vervolgens werd niet gehandhaafd op die afspraken. Met een veel te groot vuur en vliegvuur over Scheveningen tot gevolg.

Lees hier het Rapport van de Onderzoeksraad

'Dit jaar zijn er eigenlijk nauwelijks afspraken gemaakt', zegt Martijn Balster, de fractievoorzitter van de Haagse PvdA. Er zou geen duidelijke rolverdeling geweest zijn tussen brandweer, politie en de gemeentelijke veiligheidsorganisatie. 'Er had ook niet iemand de leiding. Als alle seinen op rood staan moet iemand besluiten: dit is niet verantwoord, dit moeten we niet doen.'

Update: Pauline Krikke maakt bekend op te stappen als burgemeester van Den Haag

Burgemeester Pauline Krikke tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Op de agenda staan de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp tijdens oudejaarsnacht.
Burgemeester Pauline Krikke tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Op de agenda staan de vreugdevuren op Scheveningen en Duindorp tijdens oudejaarsnacht. (ANP BART MAAT)
Twee mensen kijken naar het vreugdevuur.
Twee mensen kijken naar het vreugdevuur. (ANP BART MAAT)

Gerelateerde artikelen