Binnenland7 okt '19 07:40Aangepast op 7 okt '19 08:19

'Zo snel mogelijk waarnemend burgemeester in Den Haag'

Auteur: BNR Webredactie

De bestuurlijke crisis in Den Haag lijkt compleet nadat burgemeester Paulien Krikke ontslag heeft genomen. Krikke stapt op naar aanleiding van het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de vreugdevuren bij Scheveningen. Eerder vorige week kwam de Haagse coalitie al ten val. Tweede loco-burgemeester Boudewijn Revis neemt de taken van Krikke waar.

Fractievoorzitter Martijn Balster van de PvdA in Den Haag vindt dat herstel van het gezag voorrang heeft. Hij noemt het een moedig besluit dat Krikke met haar aftreden 'haar persoon niet boven de toekomst van Den Haag stelt'. Er moeten volgens Balster een paar dingen gebeuren: de commissaris van de koning moet een waarnemer benoemen en er moet 'op een zorgvuldige manier' snel een nieuw stadsbestuur komen.

Opstappen Krik niet te voorkomen

Politiek verslaggever Laurens Boven denkt niet dat Krikke's opstappen te voorkomen was: de conclusies van de onderzoeksraad waren hard, dat de burgemeester niet ingreep bij de vreugdevuren omwille van de lieve vrede had haar waarschijnlijk de kop gekost wanneer de gemeenteraad daar van de week over vergaderd had. Boven noemt Den Haag stuurloos - er is geen burgemeester of college en er wordt hard gezocht naar een interim-burgemeester. 'De naam van Pechtold gaat rond, het gaat om politici rond de A-categorie - je moet een zwaargewicht hebben die zicht heeft op hoe je een grote stad uit deze crisis kan halen. En het gezag van de overheid kan herstellen.'

Tweede loco-burgemeester Boudewijn Revis
Tweede loco-burgemeester Boudewijn Revis ( ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen