Hoekstra schiet consumenten te hulp
Consumenten moeten eenvoudiger verstandige financiële keuzes kunnen maken en beter weten wat hun opties zijn. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gaat hier werk van maken. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen sprak met de minister. 'Wij denken dat we het anders en beter kunnen doen'.
Consument én bedrijf hebben baat bij goede voorlichting
Gewezen op het belang dat bedrijven hebben bij kopende consumenten zegt de minister dat 'mensen aan schulden helpen een doodlopende weg is. Niet alleen voor de consument, maar ook voor de bedrijven zelf'.
Partijen werken samen in de voorlichting
De komende maanden zullen meer dan twintig bedrijven, organisaties en banken plannen ontwikkelen om ervoor te zorgen dat financiële keuzes makkelijker gemaakt kunnen worden. Hoekstra zegt blij te zijn dat er zoveel partijen zijn 'die het anders willen gaan doen, een nieuwe weg met elkaar inslaan, en de nieuwste inzichten uit de gedragswetenschappen benutten'.
Erica Verdegaal, econoom en journalist, ziet dat de kennis van geldzaken vooral aan de verkopende kant ligt. 'Rationeel zijn mensen totaal niet goed in geldzaken, maar wat heel sneu is, is dat er heel veel onderzoek gedaan is (naar het uitgeven van geld, red.). De kennis is er, maar die wordt alleen gebruikt door de verkopers. Zij spelen er op in om zoveel mogelijk de beurs van de consument leeg te schudden.'
Onderzoek wijst op kwetsbare positie jongeren
Veel keuzes worden niet op basis van kennis genomen, maar intuïtief. Bovendien staat de consument vaak onder tijdsdruk en maakt daardoor suboptimale keuzes. Denk hierbij aan de extra aflossing op de hypotheek, het openen van een spaarrekening of het kopen van een mobieltje. Uit onderzoek in opdracht van Financiën blijkt dat de sturing en hulp bij keuzes welkom zouden zijn, omdat consumenten niet altijd in staat zijn de beste keuzes te maken. Jongeren zijn sneller bereid een lening af te sluiten en hebben veel vaker spijt van die keuze. Zo'n 43 procent van de jongeren heeft weleens spijt gehad na het afsluiten van een lening. Hoekstra: 'We willen juist veel van de online tools heel specifiek op jongeren toesnijden'.