Binnenland31 okt '19 13:47Aangepast op 31 okt '19 19:21

CEO FrieslandCampina: 'Stevige stikstofreductie nodig'

Auteur: BNR Webredactie

Hein Schumacher, de CEO van FrieslandCampina, vindt dat een stevige reductie nodig is om de stikstofdoelstellingen te halen. 'Daar moet iedereen aan bijdragen, of het nou de industrie is, maar ook de landbouw.' Daarom moeten alle betrokken partijen in de agrarische sector tot een consensus komen over hun eigen bijdrage. Vanuit die consensus zouden die partijen zelf met een voorstel moeten komen voor het kabinet het heft in handen neemt.

Duurzaamheidsslag

Sinds 2010 is er al een reductie geweest in CO2-uitstoot door de landbouw. Sinds 1990 is de stikstofuitstoot al gedaald met 70 procent. Er is dus al veel gebeurd in de agrarische sector wat de omslag naar duurzaamheid betreft volgens Schumacher en dat sterkt zijn vertrouwen in de komst van een oplossing voor een deel van de agrarische sector in het stikstofdossier. 'Ik ontmoet juist enorm veel support bij de boeren om die duurzaamheidsslag te maken', zegt Schumacher.

Initiatief

Het initiatief om met een plan te komen moet vanuit de sector zelf komen. 'De vertegenwoordigers van de boerenorganisaties moeten zelf tot een gezamenlijk standpunt komen als onderneming', zegt Schumacher. FrieslandCampina kan wel bijdragen door expertise en data te leveren en experimenten te doen om het proces te versnellen. Maar als onderneming heeft FrieslandCampina niet de verantwoordelijkheid om het initiatief te nemen in het overleg.

Het boerenprotest richtte zich vorige week ook op het hoofdkwartier van FrieslandCampina, dat werd bezet. Dat leidde tot de opheffing van de samenwerking van zuivelorganisaties - de Task Force Ammoniak - die voorstellen probeerde te formuleren voor de stikstofuitstoot. De voorstellen werden ook afgewezen door de boeren.

Overdruk

'Als er een overdruk ontstaat op bijvoorbeeld Natura2000-gebieden dan zal iedere sector een bijdrage moeten leveren aan een oplossing. Er zal een stevige reductie moeten komen die niet generiek vanuit de politiek wordt opgelegd, maar door boeren zelf wordt aangedragen.' Over hoeveel de agrarische sector precies moet krimpen wil Schumacher geen uitspraken doen. Zoals vandaag de CO2-uitstoot van individuele landbouwbedrijven gemeten kan worden moet volgens Schumacher hetzelfde gebeuren voor stikstof. 'De politiek moet ook de individuele landbouwbedrijven verantwoordelijk houden voor de stikstofreductie.'

Hein Schumacher is CEO van FrieslandCampina.
Hein Schumacher is CEO van FrieslandCampina. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Groeiperspectieven

Ondanks de nood aan een sterke reductie van de stikstofuitstoot ziet Schumacher groeiperspectieven voor melkveehouders die niet in gebieden zitten waar overdruk is. 'Ik geloof in een duurzame sector en een groei in de sector', zegt Schumacher.

Toch neemt het aantal leden bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina af met twee tot drie procent per jaar. Het aantal boeren in Nederland loopt dus terug en als die trend zich zou doorzetten is dat zorgwekkend volgens de CEO. 'Ga de komende maand goed luisteren naar wat de verschillende partijen te zeggen hebben en kom dan met een plan', is Schumachers boodschap. Uiterlijk 1 december komt het kabinet zelf met een pakket aan maatregelen. De tijd dringt dus voor de boeren.

Luister hier de hele uitzending van BNR Zakendoen terug.

Boeren gaan weer via strand van Scheveningen naar Den Haag.
Boeren gaan weer via strand van Scheveningen naar Den Haag. (ANP HOLLANDSE HOOGTE /LAURENS VAN PUTTEN)

Gerelateerde artikelen