Binnenland4 nov '19 16:30Aangepast op 4 nov '19 18:38

Bombardement Irak: 'Bijleveld verschuilt zich'

Auteur: BNR Webredactie

Voormalig minister Jeanine Hennis van Defensie lichtte de Tweede Kamer onjuist in over het Nederlandse bombardement in Irak waar 70 burgerdoden bij vielen. Dat zegt vandaag haar opvolger Ank Bijleveld. In 2015 wierp een Nederlandse F16 een bom op een wapenfabriek in Hawija. Bij de explosie die volgde werd een woonwijk weggevaagd.

Verantwoordelijk

Bijleveld maakt zeer duidelijk dat haar voorganger, Jeanine Hennis, verantwoordelijk is. Maar er zijn heel wat vragen geweest over dit bombardement. 'Ik voel me wel verantwoordelijk. Maar het is niet zo dat er geen verdergaande stappen uit hoeven te volgen omdat ons proces goed is geweest', zegt Bijleveld. Hennis had eigenlijk geen informatie moeten geven destijds omdat de operatie nog liep, zegt Bijleveld.

Wapenfabriek

Hennis erkent dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd, maar toch is er tijdens de operatie niets misgegaan volgens de voormalig minister van Defensie. IS had een bommenfabriek gemaakt waar veel meer bommen lagen dan was ingeschat zegt Hennis. De schade is eigenlijk door IS ontstaan verdedigt ze het bombardement. IS had doelbewust daar een bommenfabriek geplaatst. De explosie die ontstond bij het bombardement van die fabriek heeft ervoor gezorgd dat de woonwijk werd weggevaagd.

Openbaarheid

Het was wel degelijk Bijlevelds bedoeling om de Kamer te informeren over extra details. Maar de pers was sneller. Bijleveld heeft met de vliegers besproken wat er precies is gebeurd. Daarom kan ze het nu openbaar maken. 'De timeline is een van de dingen waarover de Tweede Kamer veel vragen zal hebben', voorspelt politiek verslaggever Laurens Boven.

Openheid over het bombardement is niet alleen belangrijk voor de Tweede Kamer, want Nederland is ook verplicht om schadevergoeding te betalen aan slachtoffers van Nederlandse bombardementen. 'Zolang je niet open bent over wat je hebt gedaan, waar fouten zijn gemaakt, kan je geen recht doen aan nabestaanden', zegt Boven. Dat proces kan dus nu pas op gang komen. 'Het wordt een pittig Kamerdebat', zegt Boven.

Bijleveld zei eerder te betreuren dat er slachtoffers vielen tijdens de operatie.

Defensieminister Ank Bijleveld geeft een persconferentie in Den Haag over het bombardement van de Nederlandse F-16's in Irak waarbij burgerslachtoffers vielen.
Defensieminister Ank Bijleveld geeft een persconferentie in Den Haag over het bombardement van de Nederlandse F-16's in Irak waarbij burgerslachtoffers vielen. (EPA/LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen