Binnenland4 nov '19 11:49Aangepast op 4 nov '19 15:04

Toch burgerdoden door bombardement Irak

Auteur: BNR Webredactie

In Irak zijn vier jaar geleden bij een bombardement door een Nederlandse F-16 toch tientallen burgerdoden gevallen. De Tweede Kamer is na deze aanval onjuist ingelicht door toenmalig minister van Defensie Jeanine Hennis. Dat heeft het ministerie van Defensie de Tweede Kamer weten. Minister Ank Bijleveld is desondanks niet van plan af te treden.

Hennis informeerde Kamer verkeerd over aanval Nederlandse F-16's Irak
Hennis informeerde Kamer verkeerd over aanval Nederlandse F-16's Irak (ANP / REMKO DE WAAL)

Pijnlijk voor Ank Bijleveld

De aanval op Hawija was gericht tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Een week na het bombardement op 3 juni 2015, waarbij zo'n zeventig doden vielen, meldde Hennis aan de Kamer dat er geen burgerdoden waren gevallen bij aanvallen tot dusver op Irak. 'Het is heel pijnlijk voor Bijleveld. het aantal dodelijke slachtoffers was niet bekend', zegt politiek verslaggever Laurens Boven. 'De minister heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd. Reken maar op een pittig Kamerdebat', zegt Boven.

Hoeveel burgers onder de slachtoffers waren, is niet meer vast te stellen, aldus Defensie. Bij de aanval vielen veel meer doden, doordat er veel meer explosief materiaal was opslagen dan vooraf ingeschat. NRC en NOS berichtten vorige maand al uitgebreid over de aanval op Hawija. Ook bij een aanval door een Nederlandse F-16 in september 2015 op Mosul vielen zeer waarschijnlijk burgerdoden, vier in totaal. De aanval was gericht tegen een vermeend hoofdkwartier van IS, dat bleek achteraf om een woonhuis te gaan.

Het OM onderzocht beide aanvallen, maar bracht nooit details naar buiten. Defensie vreest voor de veiligheid van de betrokken piloten als dat gebeurt.

Bijleveld betreurt

'Ik betreur het ten zeerste dat er in twee instanties zeker dan wel zeer waarschijnlijk burgerslachtoffers zijn gevallen als direct gevolg van Nederlandse wapeninzet. Dit is extra wrang wanneer ons handelen erop gericht was om zo veel mogelijk nevenschade, en bij uitstek burgerslachtoffers, te voorkomen', laat huidig minister van Defensie Bijleveld in een reactie weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen