Binnenland6 nov '19 08:26Aangepast op 6 nov '19 13:39

VVD wil ook moskeeën en kerken in anti-witwasregister

Auteur: BNR Webredactie

Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie willen het wetsvoorstel voor het zogeheten UBO-register aanpassen. Door het nieuwe register moeten criminele praktijken aan het licht komen, zoals witwassen. Familiebedrijven zijn boos omdat hun gegevens op straat belanden. VVD wil ook moskeeën en kerken in anti-witwasregister

Alles ligt op straat

'Je ziet wat ondernemers hebben', zegt Van der Linden tegen BNR. 'Dit grijpt diep in bij mensen. Dit gaat niet alleen over kidnappen of inbreken. Dit gaat ook over je dochter die naar school fietst. Alles ligt op straat, ook in de privé-sfeer, op de tennisclub, op het voetbalveld'.

DigiD moet uitkomst bieden

Vanuit Europa is het verplicht dat zo'n register openbaar is, maar dat stuit op tegenstand van de VVD. De partij wil samen met de ChristenUnie en CDA dat mensen eerst met hun DigiD moeten inloggen, voordat ze in bedrijfsgegevens kunnen kijken. 'We willen weten wie er in je gegevens kijkt', zegt Van der Linden, 'als er iets fout gaat, dan weet je waar het vandaan komt'.

Kerken en moskeeën niet uitzonderen

Ook wil de VVD dat de uitzondering van kerken en moskeeën verdwijnt. Die hoeven onder de aanstaande regeling niet bekend te maken hoe hun geldstromen lopen in het UBO-register. 'Ik vind het heel vreemd dat kerken en moskeeën worden uitgezonderd waar het om buitenlandse geldstromen en terrorisme gaat', zegt Van der Linden.

VVD wil ook moskeeën in anti-witwasregister
VVD wil ook moskeeën in anti-witwasregister (ANP PHIL NIJHUIS )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen