Binnenland6 nov '19 14:29

Zuid-Nederland heeft de beste managers

Auteur: BNR Webredactie

De beste managers zitten in Zuid-Nederland, zo blijkt uit een onderzoek van Rabobank. Het onderzoek toont aan dat de kwaliteit van managers in Nederlandse industriebedrijven grote regionale verschillen laat zien. Midden- en Noord-Nederland scoren het slechtst. Volgens onderzoeker Sjoerd Hardeman zit het verschil 'm vooral in het operationeel management.

Grote regionale verschillen

Volgens Hardeman zijn ze in het zuiden beduidend beter in het optimaliseren van de grondstoffenstromen, van de ruimte en in het bijhouden van prestaties. Op het gebied van personeelsmanagement en doelenmanagement loopt Nederland in zijn geheel wat achter op andere landen. Zuid-Nederland bevindt zich op het niveau van landen als Zweden en Duitsland, de rest van Nederland op dat van Italië en Mexico. Hardeman tekent daarbij aan dat het niet om individuele managers gaat, maar om de manier waarop bedrijfsprocessen op de werkvloer zijn ingericht.

De beste managers zitten in Zuid-Nederland
De beste managers zitten in Zuid-Nederland

Veel verbeterpotentieel

Als de rest van de bedrijven hun managementkwaliteit naar het niveau van ondernemingen in Zuid-Nederland weet te tillen, zouden die bedrijven gemiddeld 4 procent meer omzet en 6 procent meer winst boeken, stellen de opstellers van het onderzoek. Ten slotte overschatten de meeste managers de eigen kwaliteiten, aldus het rapport. De overschatting is het grootst in de Randstad. Brabantse managers overschatten zichzelf juist minder dan Randstedelijke managers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen