Binnenland7 nov '19 06:25Aangepast op 7 nov '19 06:46

Schiphol: Kapingsalarm per ongeluk geactiveerd in toestel Air Europa

Auteur: Aäron Loupatty

Groot alarm gisteravond op Schiphol rond half acht. Er zou een kaping gaande zijn in een vliegtuig van Air Europa met de bestemming Madrid. Hulpdiensten rukten massaal uit en de D-Pier werd tijdelijk afgesloten. Het bleek uiteindelijk een vals alarm. In de cockpit van het Air Europa-toestel was het kapingsalarm per ongeluk geactiveerd.

De Spaanse vliegmaatschappij heeft op Twitter excuses aangeboden. Piloten willen een grondig onderzoek naar het valse kapingalarm. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De Marechaussee gaf een GRIP 3-situatie af, wat betekent dat er een mogelijke bedreiging is voor het welzijn van de bevolking binnen een gemeente. De 27 passagiers aan boord van vlucht UX 10 94 naar Madrid hebben veilig het vliegtuig verlaten, nadat bleek dat sprake was van loos alarm.

21:00| Dit liveblog is gesloten.

20:55 | Omdat het om een internationale vlucht naar Madrid gaat, is er op Europees niveau onmiddellijk contact gelegd. Air Europa meldt dat het een fout van de piloot is geweest. Mogelijk is er een inschattingsfout gemaakt, maar nu is het speculatief, zegt veiligheidsdeskundige Rico Briedjal tegen BNR. 'Als je zo groot opschaalt dat het het nieuws beheerst, dan weet je dat het niet zomaar een oefening is.'

20:50 | Er is geen sprake van paniek op Schiphol Plaza, meldt Harmen van der Veen. De captain van de vlucht zou een 'noodcode' hebben ingetoets, omdat hij zich niet veilig voelde. Via verschillende media wordt bericht dat er sprake is van loos alarm. Rond 19:30 zou op Utrecht CS een alarmerende situatie zijn, maar dat bleek in ieder geval om een loos alarm te gaan.

20:40 | Passagiers en de crew van het toestel zijn veilig van boord, meldt de Marechaussee. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt naar het toestel. Het zou gaan om een vliegtuig met vluchtnummer UX 10 94. Er zouden politieagenten met bivakmutsen aan boord zijn gegaan, meerdere mensen die wilden boarden werden tegengehouden, meldt verslaggever Harmen van der Veen.

20:30 | Vanaf 20:45 uur onderbreken we onze reguliere uitzending en gaan we live op BNR.nl/player/live, ook kan je ons horen op de frequentie 100.1 FM of DAB+.

20:25 |Bronnen van de NOS melden dat het zou gaan om een kaping. Tijdens het boarden heeft een gezagvoerder op een knop gedrukt om een kaping te melden. Op dat moment zouden er 27 passagiers zijn ingestapt, volgens de NOS.

20:10 | Op de radio van Schiphol is te horen dat ambulances klaargezet worden op strategische plekken op Schiphol.

20:00 | Een woordvoerder van de Marechaussee bevestigt dat de situatie nog gaande is. Wat er precies aan de hand is kan men nog niet zeggen.

( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen