Binnenland6 nov '19 09:48Aangepast op 6 nov '19 10:43

Minister Bijleveld blijft

Auteur: BNR Webredactie

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft het debat over het Nederlandse bombardement op de Iraakse stad Hawija overleefd. Maar met uitzondering van de SGP zegde de hele oppositie wél het vertrouwen op in de minister. Dit omdat het kabinet al jaren wist dat het Nederlandse bombardement veel burgerdoden veroorzaakte, maar dat nooit deelde met de Kamer.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak
Minister Ank Bijleveld (Defensie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over het Nederlands bombardement in Irak ( ANP BART MAAT)

Hennis loog, Bijleveld is ongeloofwaardig

Niet alleen wist het kabinet van de burgerdoden, Bijlevelds voorganger Hennis informeerde de Kamer zelfs onjuist. Een fout die Bijleveld pas deze week herstelde. Volgens politiek verslaggever Laurens Boven is er van links tot rechts grote onvrede. Veel Kamerleden vinden het ongeloofwaardig dat Bijleveld zo laat pas op de hoogte was van het feit dat haar voorganger de Kamer onjuist had ingelicht. Bijleveld mag door en belooft beterschap. Ze kreeg uiteraard de steun van haar eigen coalitiepartijen en de SGP.

Volgens voorzitter Anne-Marie Snels van militaire vakbond AFMP zou het niet goed zijn geweest voor Defensie wanneer de minister was afgetreden. Snels vond het bewonderenswaardig hoe rustig de minister bleef in dit pittige debat, maar begrijpt de Tweede Kamer wel. Snel weet niet of dit debat echt relevant was voor defensiemedewerkers, die houden zich nu meer bezig met budgetten en personeelstekorten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen