Binnenland12 nov '19 16:46Aangepast op 13 nov '19 07:05

IS-kinderen: Staat in beroep, maar moet wél in actie komen

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Staat gaat in beroep tegen het vonnis dat de rechter maandag velde over het terughalen van IS-kinderen. Dat laten de minister van Justitie Ferd Grapperhaus en van Buitenlandse Zaken Stef Blok dinsdag weten in een brief aan de Tweede Kamer. 'Ze moeten wel in beroep gaan', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen die met de minister sprak.

Nederland moet in elk geval kinderen terughalen

De rechter bepaalde gisteren dat Nederland zich moet inspannen om zo snel mogelijk 56 kinderen van Nederlandse IS-leden uit de Syrische kampen te halen. Hun moeders hebben echter geen recht op repatriëring, maar als de autoriteiten ter plaatse de kinderen alleen samen met hun moeders laten gaan, moet Nederland ook de moeders terughalen. Grapperhaus wil daar niet op focussen: 'De opdracht is, doe een inspanningsverplichting om die 56 kinderen terug te halen', zegt hij tegen Van Leeuwen. Van Leeuwen verwacht, gezien de complexiteit van de zaak en ondanks dat het een spoedprocedure is, niet dat de IS-kinderen binnen vier weken hier zijn.

Rutte wil met hoge rechter praten

Tegenover politiek verslaggever Laurens Boven laat premier Mark Rutte weten elementen in de uitspraak te vinden waarover 'we met de hoge rechter willen praten'. Volgens Rutte zit in de uitspraak een inspanningsverplichting besloten 'die ook meteen geldt'. Het uitgangspunt blijft dat Nederland geen overheidsdienaren in gevaar wil brengen.

Grapperhaus wil turbo-appèl

Volgens advocaat Tom de Boer van advocatenkantoor Prakken d'Oliveira heeft de kortgedingrechter het vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaard. Dat wil zeggen: aan de slag en geen schorsende werking bij een hoger beroep. 'de staat moet er gewoon mee aan de slag. Het kan niet zijn dat instelling van het turbo-appèl ten koste gaat van het uitvoering geven van het vonnis', zegt De Boer. Volgens De Boer moet er dus vandaag al contact worden gelegd met de Amerikanen die Nederland een aanbod hebben gedaan.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat de pers te woord
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid staat de pers te woord (ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen