Binnenland14 nov '19 08:31Aangepast op 5 dec '19 07:23

PvdA wil boeren versneld uitkopen

Auteur: BNR Webredactie

De PvdA wil boeren sneller uitkopen, het financieel aantrekkelijker maken voor boeren om hun vee de stallen uit te krijgen en diesels versneld opkopen. Dit zegt Tweede Kamerlid voor de PvdA William Moorlag tegen BNR. Volgens Moorlag moeten er minder kippen, varkens en koeien komen, 'op een sociale manier'.

Maatregelenpakket ontoereikend

Moorlag noemt het huidige maatregelenpakket van het Kabinet 'met elastiek, plakband en Hansaplast aan elkaar gebonden'. 'Dit is niet toereikend. Er moet gebouwd worden, het Kabinet zal een forse tand bij moeten zetten om de vergunningverlening los te trekken', zegt Moorlag die het pakket dun en niet 'juridisch botsproof' noemt.

Keuzes durven maken

Moorlag wijst naar de landbouw als de grootste veroorzaker van stikstofuitstoot. 'Er moeten versneld en zo mogelijk op vrijwillige basis minder varkens, kippen en koeien komen, dat zal op een hele sociale manier moeten gebeuren. Dat ligt heel gevoelig bij CDA en VVD, die als een blok voor het behoud van een zo groot mogelijke landbouw zijn, maar in een land met heel veel conflicterende functies en keuzes moet je ook durven kiezen'.

Boeren verzamelen met hun trekkers bij het Catshuis om te protesteren
Boeren verzamelen met hun trekkers bij het Catshuis om te protesteren (ANP KOEN VAN WEEL)

Landbouw versneld aanpakken

Moorlag wil niet het voorstel van D66 Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot overnemen die pleitte voor halvering van de veestapel. Hij wil daarentegen met een goed sociaal pakket boeren verleiden 'en niet vanuit de heup schietend roepen dat er vijftig procent gereduceerd moet worden'. Moorlag wil de veestapel versneld terugdringen: 'Boeren sneller te gaan uitkopen, dat heel aantrekkelijk maken, kijken of je de stallen tijdelijk leeg kunt maken, de komende twee jaar geen vee in de stallen te zetten. In de varkenshouderij en de kippenhouderij zou dat vrij gemakkelijk kunnen. Je moet ook naar de dieselauto's kijken'.

Lees ook | 'Landbouwgronden meer concentreren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen