Binnenland14 nov '19 12:52

Oppositie wijst stikstofplannen Kabinet af

Auteur: BNR Webredactie

Oppositiepartijen van links tot rechts wijzen de stikstofplannen van het Kabinet af. Premier Rutte lijkt alleen te kunnen steunen op zijn eigen coalitie. Rutte mengde zich te laat in de stikstofdiscussie, oplossingen bleven te lang uit, vindt de oppositie. De woede van de partijen richt zich vooral op de premier. Politiek verslaggever Laurens Boven doet er verslag van.

Krankzinnig, incompetent, paniekmaatregelen

'Geert Wilders is duidelijk niet van plan om het de premier naar de zin te maken, noemt hem incompetent, iemand die krankzinnige milieuregels uit Brussel accepteert en wegduikt', aldus Boven. Wilders spreekt van een pakket paniekmaatregelen 'waar de honden geen brood van lusten'.

Zowel links als rechts boos

Zowel links als rechts geeft het Kabinet vegen uit de pan. Rechts omdat Rutte te veel concessies doet (de VVD is een bakfietspartij geworden, het probleem bestaat eigenlijk niet), links omdat Rutte te weinig doet en als hij iets doet, hij het verkeerde doet zoals proberen te onderhandelen met Brussel over het schrappen van natuurgebieden.

Te weinig, te laat

Volgens SP-Kamerlid Frank Futselaar is Nederland 'jarenlang gewaarschuwd' voor het stikstofprobleem. Zowel Futselaar als de PvdA'er William Moorlag vraagt zich af waarom het Kabinet zo lang talmde om met oplossingen te komen. Moorlag noemt het zelfs 'de grootste crisis van zijn premierschap'.

Zelfs de SGP haalt fel uit. Kamerlid Roelof Bisschop vergelijkt het Kabinet met een verstijfd konijn dat in de koplamp staart. Over de inhoud van het pakket dat woensdag werd aangekondigd, is de oppositie evenmin te spreken. Te weinig en te laat, zeggen linkse oppositiepartijen. Bisschop: 'Waar is het gezonde verstand? Waar gaat dit over?'

CDA'er Jaco Geurts vraagt zich af of de verlening van bouwvergunningen nu weer op gang komt, GroenLinks-leider Klaver noemt het optreden van het kabinet een wanprestatie. 'Dit is niet een crisis die is ons overkomen', zegt Klaver, 'Deze crisis is door Mark Rutte, deze premier, zelf gecreëerd'.

Oppositie wijst stikstofplannen Kabinet af
Oppositie wijst stikstofplannen Kabinet af (ANP BART MAAT)

Gerelateerde artikelen