Binnenland13 nov '19 18:21

Cumela: schadeclaim is noodgreep bij uitblijven PFAS-maatregelen kabinet

Auteur: Judith Laanen

Een grote verrassing en schandalig dat er nog geen nieuwe tijdelijke norm voor giftige bodemstof PFAS ligt, zegt Janneke Wynia, algemeen directeur van branchevereniging voor grondwerk Cumela Nederland. 'Op basis van de meetgegevens die nu al zijn aangeleverd kan het kabinet een tijdelijke drempelwaarde voor PFAS van 3 microgram nemen. We vermoeden dat er op 1 december nog steeds niks werkbaars ligt.'

Lees ook: Kabinet presenteert stikstofplannen

Het bedrijfsleven kondigde vandaag aan een schadeclaim in te dienen bij het kabinet voor de gemiste werkuren door de strengere PFAS-regels. Sinds 1 oktober mag geen grond meer verzet worden waar meer dan 0,1 microgram PFAS per kilo droge grond in zit. De branche ziet duizenden banen op de tocht staan en orders opdrogen. Wynia schat de schade in het grondverzet alleen al op 100 miljoen euro.

Voorzitter Janneke Wijnia-Lemstra van de brancheorganisatie van grondverzetters, Cumela, staat de pers te woord na het crisisberaad over stikstof en PFAS. Het bedrijfsleven gaat een schadeclaim indienen tegen het kabinet, omdat grondverzetters een tijdlang niet konden werken door de maatregelen rond PFAS.
Voorzitter Janneke Wijnia-Lemstra van de brancheorganisatie van grondverzetters, Cumela, staat de pers te woord na het crisisberaad over stikstof en PFAS. Het bedrijfsleven gaat een schadeclaim indienen tegen het kabinet, omdat grondverzetters een tijdlang niet konden werken door de maatregelen rond PFAS. (ANP/Sem van der Wal)

Gerelateerde artikelen