Binnenland15 nov '19 18:30Aangepast op 18 nov '19 13:59

Bernard Hammelburg koninklijk onderscheiden voor 50 jaar buitenlandjournalistiek

Auteur: BNR Webredactie

Bernard Hammelburg heeft vrijdagmiddag 15 november een koninklijke onderscheiding ontvangen, als erkenning van zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse buitenlandjournalistiek. Hammelburg kreeg een lintje opgespeld door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, waarmee de journalist zich nu Officier in De Orde van Oranje Nassau mag noemen.

Lees ook | Bernard Hammelburg, al vijftig jaar het buitenland binnen handbereik

Vijftig jaar geleden begon de nu 72-jarige Bernard Hammelburg aan zijn journalistieke carrière, bij dagblad Trouw. Daarna werd hij voor verschillende media correspondent in het buitenland. Het bracht hem in alle uithoeken van de wereld en hij was ooggetuige van verschillende historische gebeurtenissen, zoals de Culturele Revolutie in China, de evacuatie van Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog en de Iraanse Revolutie.

Toen Hammelburg besloot geen verslag meer te doen vanuit conflictgebieden presenteerde hij enige tijd het tv-programma Televizier, van de AVRO. Vervolgens vertrok hij naar de Verenigde Staten, waar hij tot 1999 correspondent was voor verschillende media. Daarna keerde hij terug naar Nederland waar hij televisiewerk deed voor Net 5 en een Gouden Beeld won voor zijn documentaire Het verdriet van Enschede (2001), over de vuurwerkramp in Enschede. Sinds 2002 werkt Hammelburg bij BNR Nieuwsradio. Hij is bij de zender buitenlandcommentator, columnist en presentator van zijn eigen wekelijkse programma BNR de Wereld.

Onlangs maakte Hammelburg bekend dat hij nog tenminste drie jaar doorgaat bij BNR. De jury van de Zilveren Reismicrofoon over Hammelburg: 'Hij is uitgegroeid tot de éminence grise van BNR. Zijn kunde is onomstreden.'

David Hammelburg, zoon Bernard Hammelburg
David Hammelburg, zoon Bernard Hammelburg
Bernard Hammelburg en zoon David Hammelburg
Bernard Hammelburg en zoon David Hammelburg

Gerelateerde artikelen