Binnenland18 nov '19 16:00Aangepast op 19 nov '19 12:26

CPB: Economische groei naar 1,1%

Auteur: BNR Webredactie

De economische groei valt in de volgende kabinetsperiode terug naar 1,1 procent per jaar. De koopkracht groeit tussen 2022 en 2025 helemaal niet, verwacht het Centraal Planbureau. Dat komt vooral door de vergrijzing.

Verslaggever Martijn de Rijk sprak met CPB-directeur Laura van Geest over dit niet bepaald vrolijke vooruitzicht.

Productiviteit

De vergrijzing was zichtbaar in alle statistieken. We worden er nu pas mee geconfronteerd. 'Op zich valt het wel mee omdat we ook per saldo immigratie hebben', zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Tilburg University. Maar dat betekent niet dat we stil moeten zitten. Want die immigranten moeten ook nog in de juiste sectoren op de arbeidsmarkt terecht komen. En daarnaast moet Nederland competitief blijven.

Het grootste probleem is de omwikkeling van de productiviteitsgroei op langere termijn. 'Als we kijken naar 5G in China of wat er gebeurt in Silicon Valley, dan zitten wij qua productiviteitsgroei een paar stapjes lager', zegt Eijffinger. Er moet dus ook gekeken worden naar strategische investeringen zoals in infrastructuur.

Laura van Geest (CPB).
Laura van Geest (CPB). ( ANP)

Luister ook | 'We kunnen ze niet doodschieten als ze 80 zijn'

Door de vergrijzing krimpt de beroepsbevolking en stijgen de zorgkosten. Dat kost groei en koopkracht, zegt het CPB. Het Rijk hield de afgelopen jaren geld over, maar daaraan komt een eind. Aan het eind van deze kabinetsperiode ontstaat weer een tekort op de begroting en dat houdt de komende jaren aan.

Luister ook | Interview met CPB-directeur Laura van Geest: 'De politiek in? No way!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen