Binnenland18 nov '19 16:59Aangepast op 27 nov '19 10:27

Topambtenaren betrokken bij affaire Kinderopvangtoeslag

Auteur: BNR Webredactie

Het is nu duidelijk dat topambtenaren bij de Belastingdienst willens en wetens onrechtmatig toeslagen van ouders hebben stopgezet, en ze hebben vervolgd voor fraude. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van Trouw en RTL Nieuws.

Lees ook | Medewerkers Belastingdienst voelen zich onveilig

Etnisch geprofileerd

Volgens Trouw en RTL blijkt uit de documenten dat de topambtenaren documenten en informatie achter hielden voor de staatssecretaris. Onder andere over de mate waarin in deze zaken etnisch werd geprofileerd. Ze lakten bijvoorbeeld zorgvuldig denigrerende termen weg in de documenten. Ambtenaren hadden het onder andere over 'kerstspecials', 'license to disturb' en 'afpakjesdag'.

Morele beslissingen

'De vraag is: is de top in staat om de moreel juiste beslissing te nemen', zegt Kitty Nooij, voormalig hoofd Bureau Integriteit OM. Het ziet er niet naar uit dat dat het geval is. Het was goed geweest wanneer er zeker in de top mensen waren opgestaan om te zeggen op deze manier gaan we het niet doen. Dat is niet gebeurd.

Ethisch leiderschap

'Om ethisch leiderschap ergens aanwezig te laten zijn moet je ongelofelijk goed kunnen reflecteren' zegt Nooij. Je moet tijd en rust inbouwen om in gesprek te gaan met een bewindspersoon. Je moet jezelf ook afvragen 'kan ik wat ik nu doe, tegen een journalist vertellen?' 'De cultuur is daar gaan schuiven', denkt Nooij.

opambtenaren van de Belastingdienst waren betrokken in de toeslagenaffaire. Dat blijkt uit documenten in handen zijn van Trouw en RTL Nieuws.
opambtenaren van de Belastingdienst waren betrokken in de toeslagenaffaire. Dat blijkt uit documenten in handen zijn van Trouw en RTL Nieuws. (ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen