Binnenland18 nov '19 16:20Aangepast op 18 nov '19 18:23

Voorzitter FC Den Bosch: 'Levenslang stadionverbod voor racistische uitlatingen'

Auteur: BNR Webredactie

FC Den Bosch wil racisme structureel aanpakken. Gisteren waren er racistische geluiden en liederen te horen bij de wedstrijd tegen Excelsior. En dat was gericht aan Excelsior-speler Moreira. Voorzitter Schouten zegt dat er een levenslang stadionverbod moet komen voor de supporters die de racistische uitingen hebben gedaan.

Reactie Den Haag

Minister Bruins van Sport noemt de spreekkoren bij FC Den Bosch walgelijk. En minister Grapperhaus van Justitie heeft 'met afgrijzen kennis genomen' van het racisme, gisteren tijdens de wedstrijd tegen Excelsior. Politiek verslaggever Sophie van Leeuwen ging reacties vragen aan de Tweede Kamer.

Levenslang bannen

Het is al eens gebeurd bij de club in 2013. Maar de gebeurtenis van gisteren hoort niet in dat rijtje thuis vindt de voorzitter. Schouten wil nu de mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan racistische uitingen opsporen en bannen. 'Als het aan mij ligt levenslang.'

'Heel kwalijk'

Op de persconferentie van het Nederlands elftal zei aanvoerder Wijnaldum vandaag teleurgesteld te zijn in de ontoereikende reacties op het racistische incident. 'Ik had nooit verwacht dat dit in Nederland zou gebeuren en hoe er daarna mee is omgegaan door de trainer en de club vind ik heel kwalijk.'

FC Den Bosch betreurt dat ze als club niet de tijd hebben genomen om alle informatie over de gebeurtenissen te onderzoeken en dat ze niet met een krachtig signaal naar buiten zijn gekomen. 'Wij hebben op basis van de informatie die we op dat moment hadden een totaal verkeerde inschatting gemaakt', zegt voorzitter van FC Den Bosch, Jan Hein Schouten.

Veld verlaten

Als dergelijk gedrag voortaan nog zou voorkomen, denkt Schouten dat het goed zou zijn als de spelers gezamenlijk het veld verlaten. Hij vraagt nu tijd om na te denken over hoe een breder beleid omtrent dit soort incidenten kan worden opgezet.

De club heeft in een mededeling gereageerd op de manier waarop men gisteren met het incident is omgegaan.

Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. Het duel uit de Keuken Kampioen Divisie tussen FC Den Bosch en Excelsior is zondag enige tijd stilgelegd. Dat gebeurde nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend.
Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira (midden) wordt gesteund door medespelers. Het duel uit de Keuken Kampioen Divisie tussen FC Den Bosch en Excelsior is zondag enige tijd stilgelegd. Dat gebeurde nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira door aanhangers van de thuisclub vanaf de tribune racistisch was bejegend. (ANP HENK VAN ESCH)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen