Binnenland21 nov '19 15:59Aangepast op 22 nov '19 15:56

Waarom zoveel Moldaviërs ineens asiel aanvragen in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

Een touringbus met 65 Moldaviërs dook ineens op in Nederland. Allen kwamen ze met de hoop op een verblijfsvergunning in Nederland. Het gebeurt de laatste tijd vaker dat er grote groepen Moldaviërs in Nederland komen voor een asielaanvraag. Toch lijkt de kans enorm klein voor hen dat ze ook daadwerkelijk mogen blijven.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. ( ANP)

Luister ook | BNR De Wereld: De 'puinhopen' van Donald Trump

Europa-verslaggever Jesse Pinster ging op onderzoek uit waarom er ineens zoveel Moldaviërs onze kant op komen: 'Ik ben het gaan uitzoeken bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. Dat deed ik dan wel bij het kantoor in Moldavië. Zij lieten mij weten dat het vooral gaat om mensen van de Roma-minderheid. Zij zijn erachter gekomen dat de asielprocedure in Nederland zo lang duurt. Je zou denken dat dat niet een aanbeveling is, maar dat is het dus wel.'

Goede gezondheidszorg

Volgens Pinster is het geen toeval dat ze juist nú naar Nederland komen. 'De winter staat voor de deur. In zo'n asielzoekerscentrum is het vrij comfortabel en warm verblijven, is de gedachte die zij hebben. Dan begrijp je ook ineens waarom zo'n lange asielprocedure zo aantrekkelijk is. Daar komt dan nog bij dat de gezondheidszorg goed is. De IOM zei ook dat er veel mensen tussen zitten met gezondheidsklachten. Dan is het Nederland toch een goede plek om te zijn.

Minimale kans op langer verblijf

De kans om te blijven is voor de Moldaviërs minimaal, stelt Pinster. 'Volgens de IOM zijn er in 2018 551 Moldaviërs naar Nederland gekomen, dit jaar zitten we daar ook al aan. Een paar jaar geleden waren het er misschien tien of vijftien die naar Nederland kwamen. Liefst 96% wordt afgewezen, dat zijn dan ook de cijfers van de Moldaviërs die naar Duitsland gaan', aldus Pinster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen