Binnenland27 nov '19 08:23Aangepast op 27 nov '19 11:21

Angst op werkvloer Belastingdienst

Auteur: BNR Webredactie

Medewerkers van de Belastingdienst voelen zich onveilig. Dat blijkt uit een enquête van FNV Overheid onder 900 medewerkers. Er heerst een afrekencultuur waardoor medewerkers te bang zijn om misstanden te melden. Ook alle media-aandacht rondom de toeslagenfraude leidde tot frictie op de werkvloer.

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (ANP / Remko de Waal)

Lees ook | Top Belastingdienst betrokken bij affaire Kinderopvangtoeslag

Problemen alleen maar verergerd

Volgens FNV-bestuurder Mieke van Vliet is het probleem alleen maar groter geworden sinds het vorige onderzoek uit 2012. Ook toen werd al gerapporteerd over misstanden en dat de werkgever niet luisterde naar de werkvloer. Van Vliet wijt het aan onrealistische verwachtingen en onhaalbare opdrachten vanuit de politiek richting Dienst: 'De politiek weet niet hoe het er binnen de Dienst aan toe gaat, de top van de Dienst maakt mooie rapporten om te voldoen aan niet realiseerbare politieke opdrachten'.

Lees ook | Piet Hein Donner: 'Grove fouten Belastingdienst bij kinderopvangtoeslag'

Geen wij-gevoel bij Belastingdienst

Volgens Van Vliet ligt er een taak voor de FNV: 'De staatssecretaris heeft in het voorjaar een cultuurveranderingstraject ingezet 'Wij zijn de Belastingdienst' en wij zien dat dat totaal niet aanslaat. Er is geen 'wij' bij de Belastingdienst, er is een grote kloof tussen werkvloer en top'. Van Vliet beveelt onder meer een externe commissie en betere bescherming voor klokkenluiders aan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen