Binnenland27 nov '19 06:57Aangepast op 27 nov '19 07:47

VVD: strengere anti-terrorismewetten EU

Auteur: BNR Webredactie

De VVD pleit voor serieuzere anti-terrorismewetgeving in elke EU-lidstaat. De partij vindt dat sommige buurlanden te naïef omgaan met IS-terugkeerders en wil met deze wetgeving en berechting in de regio voorkomen dat IS-reizigers vrij in de EU kunnen rondreizen. Afgelopen weekend kwam een IS-uitreizigster terug in Duitsland, maar ze niet werd opgepakt.

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz
VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz (ANP Jerry Lampen)

Vrij reizen terugkeerders is gevaarlijk

Tegen BNR zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz zich te kunnen voorstellen dat Duitsland in dit specifieke geval te weinig bewijs heeft, maar merkt daarbij op dat het gevaarlijk is dat zulke mensen vrij binnen het Schengengebied kunnen reizen. Yesilgöz pleit dan ook voor berechting in de regio: 'Daar heb je getuigen, daar heb je de bewijzen, daar het je slachtoffers - en daarmee ook een redelijke kans dat mensen de straf krijgen die ze verdienen'.

Strengere wetgeving noodzakelijk

Volgens de VVD'er moet Europa blijven inzetten op voorkoming van terugkeer. Lukt dat niet, dan moet er strenge anti-terreurwetgeving komen. Yesilgöz wijst erop dat we in Nederland met een paar honderd terugreizigers te maken hebben, maar dat het in de ons omringende landen om duizenden gaat die, wanneer ze niet opgesloten worden, vrijelijk door het Schengengebied kunnen reizen.

Thema speelt minder in Duitsland

Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille werd de teruggekeerde IS-gangster niet gearresteerd omdat er geen onmiddellijk gevaar bestaat dat ze een aanslag gaat plegen. Althans, dat oordeelde de rechter. 'Haar paspoort is wel afgepakt, ook de deelstaat Hessen waar ze woont zegt haar scherp in de gaten te houden', zegt Marseille. Volgens hem is het niet zo'n groot thema als in Nederland, wel zegt Duitsland een heel actief terreurbeleid te voeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen