
Lees ook | Rutte: 'Aantal burgerslachtoffers nooit vastgesteld'
Woorden van ongeloof
Veel woorden van ongeloof, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. Dat de premier niet werd geïnformeerd dat er mogelijk veel burgerdoden waren gevallen bij een Nederlands bombardement, werd door veel Kamerleden niet geloofd.
Lees ook | Irak-debat nieuwe kras op teflonlaag Rutte
Toenmalig minister Hennis heeft Rutte 'vermoedelijk bijgepraat', zegt ze. Rutte kan zich dat niet herinneren, zijn ambtenaren niet, maar Rutte wil niet van een doofpot spreken. Tegen Boven zegt de premier 70 'geen relevant getal' en 'een gerucht' te vinden.
Dun verhaal
Directeur Jurjen van den Bergh van campagnebureau De Goede Zaak signaleert irritatie aan weerszijden. Als oorzaken noemt hij het dunne verhaal, het feit dat het Kabinet dicht langs de grenzen scheerde van wat de Kamer staatsrechtelijk voorgehouden kan worden én het feit dat het om 70 mensenlevens gaat. Als voorbeelden van dat staatsrechtelijk scheren noemt Van den Bergh het consequent als een fout framen van Hennis' leugen en het gemarchandeer met het getal 70. Schadelijk voor Rutte? 'Een flinke kras', zegt Van den Bergh, 'Politiek draait om vertrouwen. Zijn optreden heeft zijn verhouding met de Kamer geen goed gedaan'.
Rutte vangt alle klappen op
Politiek verslaggever Laurens Boven sprak een geïrriteerde premier. Volgens Boven sloot de premier niet uit dat hij uiteindelijk in de krant dat aantal van 70 heeft moeten lezen. 'En dat is heel pijnlijk om toe te geven', zegt Boven. Volgens hem heeft het Kabinet voor een strategie gekozen om de premier alle klappen te laten opvangen. 'Rutte doet alle ingewikkelde kwesties: wie deed wat. Er ontstaat wel de situatie dat we niet weten wanneer Rutte wat wist, én we moeten accepteren dat hoofdrolspelers op cruciale momenten dingen vergeten', zegt Boven.