Binnenland28 nov '19 16:32

Zoekactie Urkse garnalenkotter Urk levert nog niets op

Auteur: BNR Webredactie

De kustwacht ontving vanochtend een noodsignaal van een garnalenkotter vanaf de Noordzee. Ze startten een grote zoekactie, en inmiddels is de boot gesignaleerd op de bodem van de zee. De twee bemanningsleden zijn nog niet gevonden.

Uitkammen

Het enige dat er nu gedaan kan worden is de hele omgeving minutieus uitkammen. 'Heel veel vissers zijn gelukkig met hun vaartuigen die kant opgekomen', zegt Kees Brinkman, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

Omgetrokken

Het is waarschijnlijk zo snel gegaan dat de opvarenden ook absoluut geen tijd hebben gehad om het noodsignaal zelf uit te zenden of zich in veiligheid te brengen. 'Dat kan erop duiden dat ze zichzelf tijdens het vissen omgetrokken hebben, zoals dat heet. Doordat ze met het tuig zijn blijven hangen aan een obstakel aan de bodem zouden ze kunnen zijn gekapseisd', zegt Brinkman.

Zeldzaam

Een garnalenkotter vist met twee netten aan twee armen aan de zijkant van het schip. Als een van de twee netten blijft haken dan raakt het schip uit balans en kan het kapseizen. 'Het is gelukkig zeldzaam, maar dit soort ongelukken zijn vaak wel fataal en dramatisch', zegt Brinkman.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek aangekondigd. Dat zal specifiek gaan over het vergaan van deze kotter.

Een Search and Rescue (SAR) helikopter vertrekt vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy. De Kustwacht van Den Helder is op zoek naar de twee opvarenden van de vermiste vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, die verdween tussen Texel en Den Helder.
Een Search and Rescue (SAR) helikopter vertrekt vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy. De Kustwacht van Den Helder is op zoek naar de twee opvarenden van de vermiste vissersboot uit Urk, de UK165 Lummetje, die verdween tussen Texel en Den Helder. (ANP/Sem van der Wal)

Gerelateerde artikelen