Binnenland28 nov '19 10:10Aangepast op 28 nov '19 11:15

'Zeventig doden zijn geen gerucht'

Auteur: BNR Webredactie

Bij de Nederlandse aanval op IS-strijders in het Iraakse Hawija vielen 70 burgerdoden. Dat aantal noemde premier Rutte gisteren tegenover BNR 'een gerucht'. Het getal 70 is afkomstig van de NOS en NRC en werd afgelopen oktober voor het eerst genoemd. BNR sprak met NRC-journalist Kees Versteegh die het 'veel meer dan een gerucht' noemt.

Nederlandse F16 in Jordanië
Nederlandse F16 in Jordanië (ANP Evert-Jan Daniels)

Lees ook | Rutte: 'Aantal burgerslachtoffers nooit vastgesteld'

Betrouwbare bronnen spreken van 70 doden

Versteegh zegt absoluut achter de cijfers te staan, net als de collega's van de NOS. Tegenover BNR noemde Rutte het aantal 70 een 'gerucht'. Daarover zegt Versteegh: 'Als ik naar de gegevens kijk, dan is dat veel meer dan een gerucht. We hebben die cijfers niet alleen bevestigd gekregen van het US Central Command, het staat ook gewoon in een wetenschappelijke publicatie van de National Defense University, een universiteit die aan het Pentagon gelieerd is.'

Lees ook | Irak-debat nieuwe kras op teflonlaag Rutte

Los daarvan zijn de journalisten ook ter plaatse geweest en hebben daar mensen gesproken: 'Mijn NOS-collega Lex Runderkamp is naar het ziekenhuis geweest, heeft gesproken over heel veel doden en - iets wat helemaal ondergesneeuwd is in het debat - over dat er onder het puin nog heel veel mensen liggen'.

Lees ook | Rutte na Irak-debat: '70 is irrelevant getal'

Gerelateerde artikelen