Lees ook | Dossier PFAS
Het kabinet wil daarnaast een vangnet maken voor gezonde bedrijven die zijn getroffen door de PFAS-problematiek. Ook wil het kabinet een verbod op alle niet essentiële toepassingen van PFAS om meer problemen in de toekomst te voorkomen. Maar omdat dat Europees en internationaal wordt gereguleerd zal Nederland daarover afspraken moeten maken met andere EU-lidstaten.
Luister ook | ABN Amro komt met sombere groeiprognoses agri, bouw en industrie

'We zijn nu de rotzooi aan het opruimen, maar wat je wil is voorkomen dat dit soort situaties ontstaan', zegt minister Van Veldhoven. Daarom wil de minister voor kerst nog met Europese collega's gaan praten over een verbod op PFAS-gebruik voor alle niet-essentiële toepassingen zoals bij regenjassen en pannen.
Luister ook | ABN Amro: sombere groeiprognoses agri, industrie en bouw
Lees ook: Rijksoverheid - PFAS: vanaf vandaag meer ruimte voor bouwers en baggeraars
Van Veldhoven heeft met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken de ruimere mogelijkheden maximaal te benutten, zodat werkzaamheden zo snel mogelijk weer op gang kunnen worden gebracht.
PFAS-norm omhoog
'PFAS blijkt in Nederland heel breed voor te komen. Dat hadden we een paar jaar geleden echt niet gedacht', zegt minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen. Van Veldhoven heeft daarom het tijdelijk handelingskader voor de PFAS-norm aangepast om het 'milieu en gezondheid waar te borgen'. De norm voor hoeveel PFAS maximaal aanwezig mag zijn gaat omhoog. Voor PFAS van 0,1 naar 0,8 microgram en voor PFOS naar 0,9 microgram per kilo grond. 'Dit betekent in de praktijk dat grond- en baggerbedrijven meer ruimte hebben om veilig grond te verzetten en te baggeren', zo staat te lezen in het bericht van de minister.
Lees ook: Reactie Bouwend Nederland op aanpassing PFAS-norm
De nieuwe waarden zijn gebaseerd op metingen van het RIVM. 'Het RIVM heeft de afgelopen tijd zo'n 1100 metingen gebruikt om deze landelijke achtergrondwaarden vast te stellen. Zij hebben mij geadviseerd om deze waarden vast te nemen', zegt Van Veldhoven. Dat zorgt er volgens de minister voor dat meer bouw- en baggerprojecten hervat kunnen worden.
PFAS is een verzamelnaam voor schadelijke en vervuilende chemische stoffen. Die stoffen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid en voor de omgeving. De norm die tot nu toe werd gehanteerd heeft ervoor gezorgd dat veel bouw- en baggerprojecten stil kwamen te liggen.
Lees ook | Problemen door PFAS hadden niet zo ver moeten komen
2020
Minister Van Veldhoven laat daarnaast nog bijkomende onderzoeken uitvoeren door het RIVM. Die onderzoeken zouden oplossingen voor de resterende problemen in kaart moeten brengen. Op basis van de resultaten zal de minister in het laatste kwartaal van 2020 een definitief handelingskader vaststellen en dat ook juridisch verankeren door een wijziging van de Regeling bodemkwaliteit.
Lees ook | 400 plekken in Nederland hebben een hoog risico op PFAS-vervuiling
Vliegende brigade en taskforce
Minister Van Veldhoven heeft ook een 'vliegende brigade' samengesteld en een taskforce ingesteld. De 'vliegende brigade' wordt benaderd door overheden en gaat ook actief overheden benaderen om ze te ondersteunen.
De taskforce komt wekelijks samen onder het voorzitterschap van Hans van der Vlist om 'regio-overstijgende knelpunten' te inventariseren, oplossingen te zoeken en de juiste partijen bij elkaar te brengen. Een voorbeeld daarvan is de wijze waarop vergunningverlening kan plaatsvinden van directe en indirecte lozingen van water met PFAS door grondreinigers, grondbanken, stortplaatsen, afvalinzamelaars.
Lees ook | Huidige PFAS-meting onbetrouwbaar
