Binnenland5 dec '19 17:02

Boeren overwegen nieuwe acties rond kerst

Auteur: BNR Webredactie

Het kerstdiner zou dit jaar wel eens aan de sobere kant kunnen zijn. De activistische groep boeren Farmers Defence Force denkt na over nieuwe acties. Een reële optie is het blokkeren van distributiecentra van grote supermarkten in de week voor kerst.

'Een ernstige bedreiging', zegt Marc Jansen, voorzitter van CBL, de branche-organisatie van supermarkten. Dat de boeren vinden dat er geen eerlijke prijs voor hun producten wordt betaald, is een heel andere discussie, vindt hij. 'De discussie over stikstof en PFAS, waar het in feite over gaat, daar hebben supermarkten part noch deel aan.' Jansen wijst erop dat de supermarkten, als mede-ondernemers in de voedselketen, juist aan de kant van de boeren staan.

Consumenten

Het stikstof probleem is een papieren werkelijkheid, waar ook al oplossingen voor zijn aangedragen, onder anderen door de boeren zelf. Volgens Jansen kan het probleem vanavond nog worden opgelost, als minister Schouten met de boeren om tafel gaat om de plannen te integreren in haar beleid. Hij noemt het zinloos om de consumenten de dupe te laten worden.

Lees ook | Ceo FrieslandCampina: 'Stevige stikstofreductie nodig'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen