Binnenland9 dec '19 17:53Aangepast op 9 dec '19 18:23

Kabinet verbiedt lachgas, VVD ontevreden

Auteur: BNR Webredactie

Het Kabinet verbiedt lachgas als recreatief roesmiddel, het gas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet. Dit schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Op de zwarte lijst staan onder meer slaapmiddelen en qat. Volgens Blokhuis heeft lachgas zich ontwikkeld tot een drugsprobleem, daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken. Politiek verslaggever Laurens Boven spreekt de staatssecretaris.

Lang niet alle coalitiepartijen zijn blij met het aangekondigde verbod. 'Een verbod klinkt best lekker, maar net daar zit mijn zorg.'

Luister ook | Ask Me Anything over lachgas

Lachgas al langer in het vizier

Artsen, politie en burgemeesters dringen al langer aan op maatregelen tegen lachgas. Blokhuis wachtte met zijn maatregel de bevindingen af van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM), dat nieuwe drugs onderzoekt.

Luister ook | CDA wil verkoop lachgas aanpakken

Het CAM ziet niet alleen bij overmatig gebruik van lachgas gevaren voor de gezondheid. Wie zonder het te weten een vitamine B12-tekort heeft, kan al na een enkel ballonnetje 'ernstige neurologische schade' oplopen. Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na lachgasgebruik steeg de afgelopen jaren snel. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.

Gerelateerde artikelen