Binnenland9 dec '19 19:09

NCTV: minder kans op aanslag

Auteur: BNR Webredactie

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland verlaagd van 4 naar 3. Niveau 3 betekent dat de terroristische dreiging aanzienlijk is. Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd.

NCTV verlaagt dreigingsniveau naar 3
NCTV verlaagt dreigingsniveau naar 3 ( ANP Niels Wenstedt)

Luister ook | Dreiging Jihadisme is langetermijnprobleem

Kans op aanslag is voorstelbaar

Dreigingsniveau 3 betekent dat een aanslag in Nederland nog steeds voorstelbaar is. Volgens de NCTV kent Nederland een jihadistische beweging waarbinnen zich personen bevinden die een terroristische dreiging vormen. Illustratief hiervoor is de aanhouding op 25 november van twee mannen uit Zoetermeer, die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. De NCTV denkt wel dat jihadistische groeperingen steeds meer hinder ondervinden van repressief overheidsbeleid.

Document: Rapport NCTV

Ook van rechts

Hoewel de grootste dreiging tegen Nederland komt uit de jihadistische hoek, is ook een rechts-terroristische aanslag niet ondenkbaar. Rechts-extremistische groepen zijn nauwelijks georganiseerd, maar het is mogelijk dat een eenling radicaliseert en tot een rechts-extremistisch geïnspireerde geweldsdaad overgaat.

Gerelateerde artikelen