Binnenland16 dec '19 06:49Aangepast op 16 dec '19 11:41

Supermarkten vrezen boerenacties

Auteur: BNR Webredactie

Supermarkten zetten zich schrap voor de mogelijke acties van boeren. Die zouden woensdag distributiecentra willen blokkeren. Meerdere leveringen op woensdag aan supermarktfilialen zijn al geschrapt, dinsdag wordt extra geleverd. Ook leggen supermarkten waar mogelijk extra voorraden aan. Dat bevestigen meerdere bronnen aan BNR.

( ANP Wim Hollemans)

Luister ook | CBL sleept boeren voor de rechter

Uit correspondentie tussen een grote leverancier en een supermarktketen blijkt dat orders voor versproducten op woensdag zijn afgezegd en dat er extra wordt geleverd aan de winkels op dinsdag. Verder sprak BNR met bronnen die contact hebben met diverse filiaalmanagers en ander personeel.

Supermarkten hebben aan leveranciers gevraagd om deze week zo flexibel mogelijk te zijn als het gaat om kunnen leveren. Zeker één supermarktketen heeft al extra personeel paraat staan in distributiecentra op woensdag om achterstanden in te lopen als de blokkade van boeren wordt opgeheven. De woordvoerders van onder meer Jumbo en Albert Heijn houden zelf de kaken stijf op elkaar.

Ruimtegebrek

Toch hebben supermarkten nauwelijks ruimte om extra voorraden aan te leggen, waarschuwen deskundigen. 'In de winkel zelf is daar geen plek voor', zegt retaildeskundige Paul Moers. 'Er zijn ook geen duizenden vrachtwagens beschikbaar die we voor onze winkels kunnen stationeren.'

Bij versproducten is bevoorrading helemaal problematisch. 'Deze moeten goed gekoeld worden. Supermarkten kunnen niet in zo'n korte tijd allerlei koelruimtes regelen', zegt Kees-Willem Rademakers, docent en onderzoeker voedsellogistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. 'Aan dat soort producten ontstaat haast zeker een tekort. In sommige steden worden winkels namelijk wel twee keer per dag van versproducten voorzien.' Ook het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) bevestigt dit.

Later vandaag dient een kort geding dat door CBL is aangespannen om blokkades bij supermarkten te voorkomen.

Luister ook | Boeren gaan niet blokkeren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen