Binnenland30 dec '19 17:58Aangepast op 30 dec '19 19:42

Integratie: 'Het is een selectieve blik'

Auteur: BNR Webredactie

Autochtone Nederlanders zijn niet zo positief over de integratie van Nederlanders met een migratie-achtergrond. Andersom vindt die andere groep juist dat ze uitstekend zijn geïntegreerd en dat autochtone Nederlanders zich juist wat opener mogen opstellen. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van het SCP.

Luister ook | Minister: 'Niet-Westerse mbo'er gediscrimineerd'

Op een lijn

Het SCP heeft laten zien dat beide groepen het eens zijn over de zaken die belangrijk zijn bij integratie. Dan gaat het over taal, werk en het houden aan de wet. 'Maar als het dan komt op het idee van cultuur dan vinden bepaalde groepen Nederlanders dat andere groepen het niet goed doen', zegt Irene Stengs, Antropologe bij het Meertens Instituut. Dat vindt Stengs een interessante discrepantie. Enerzijds is er consensus over wat integratie inhoudt, anderzijds is, als puntje bij paaltje komt, cultuur de belangrijkste peiler voor integratie.

Stereotiepe denkbeelden

'Dan wordt gezegd dat zogenaamde autochtone Nederlanders vinden dat de Nederlandse normen en waarden bedreigd worden, maar wat zijn die dan precies?', vraagt Stengs zich af. Dan gaat het volgens Stengs dus niet om taal, werk en aan de wet houden, want daar zit iedereen wel op een lijn. 'Ik denk eigenlijk dat het er vooral op neerkomt dat het gaat om stereotiepe denkbeelden over wie dan de ander is en er niet bij hoort.' Volgens Stengs gaat het om een selectieve blik.

Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, houdt een betoog over de stand van het land (in 2019) tijdens de jaarlijkse ambassadeursconferentie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Kim Putters, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, houdt een betoog over de stand van het land (in 2019) tijdens de jaarlijkse ambassadeursconferentie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. (ANP Robin Van Lonkhuijsen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen