Binnenland31 dec '19 08:55

Rotterdamse haven bindt strijd aan met horrorplant

Auteur: BNR Webredactie

Het Rotterdams Havenbedrijf is in een felle strijd verwikkeld met de Japanse duizendknoop. De duizendknoop is een heel sterke plant die veel schade aan asfalt en beton kan aanbrengen. Om de plant uit te roeien heeft het Havenbedrijf al 125.000 kubieke meter grond afgegraven. Dat zijn 7.500 vrachtwagens vol.

Jan Putters is beheerder buitenruimte bij het Havenbedrijf Rotterdam en hij legt uit waarom deze Japanse plant zoveel problemen geeft.

Luister ook | Wetenschappers maken veelbelovend alternatief voor pesticide

Schade

De plant heeft twee enorm schadelijke effecten. De plant is enorm sterk en kan asfalt en beton opdrukken en kabels en leidingen vernietigen. 'De plant verdringt daarnaast alle andere planten.' Als je daarom niets doet aan de Japanse duizendknoop, neemt de plant het hele gebied over.

Uitgraven

'Eigenlijk is er nog steeds geen methode die garanties biedt dat de plant weg is.' Afvoeren en naar een verwerker voeren deed het Havenbedrijf al, maar dat is kostbaar. Daarom koos het Havenbedrijf Rotterdam ervoor om de planten uit te graven en in te pakken in een groot depot.

(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen