Binnenland3 jan '20 08:34Aangepast op 3 jan '20 12:55

Bevolkingsaantal stijgt hard door Europese immigratie

Auteur: BNR Webredactie

We groeien hard qua aantal inwoners. Afgelopen jaar kenden we zelfs de grootste groei sinds 1975. Als dat zo doorgaat zijn we in 2025 met 18 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Europese migranten

Deze sterke stijging komt met name op het conto van immigratie. Dat steeg met ruim 10 procent naar 272.000 personen. Het zijn vooral Europese migranten die hiervoor zorgen. De meesten komen uit Oost-Europa. Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 zagen we het laatst zo'n grote stijging van het aantal inwoners.

Oost-Europeanen

Onze bevolking groeide in totaal met 132.000 mensen, waardoor ons land nu 17,4 miljoen inwoners kent. Een groeiend aantal Oost-Europeanen dus die hier naartoe komen. We lijken dus erg in trek bij hen, maar ook daar zal een einde aankomen.

Luister ook | Bevolking miljoenensteden krimpt

Welvaart behouden

'Om een idee te geven, Nederland heeft minstens 50.000 tot 80.000 migranten nodig per jaar om het werk te doen en om onze welvaart te blijven houden', zegt Frank van Gool, oprichter en directeur van uitzendbureau OTTO Workforce. Die aantallen zijn in Europa niet meer beschikbaar meent Van Gool en dus moet Nederland inzetten op het aantrekkelijker en makkelijker maken van arbeidsmigratie.

Gerelateerde artikelen