Binnenland11 jan '20 20:00Aangepast op 23 jan '20 19:15

Aantal hotels Amsterdam stijgt ondanks hotelstop

Auteur: BNR Webredactie

En weer opent in Amsterdam een megahotel de deuren. Pal naast de RAI, aan de A10, komen er in één klap 650 kamers bij. Verslaggever Martijn de Rijk staat naast het Hotel nhow Amsterdam RAI en spreekt daar met SP-raadslid Tiers Bakker.

Bakker staat niet per se te juichen bij de komst van het hotel. 'Sinds 2016 heeft Amsterdam een hotelstop en dan herrijst dit gebouw, daar ben ik niet blij mee', zegt het raadslid, 'Het is dan wel een congreshotel, dus dat schept werkgelegenheid, maar het blijft er verschrikkelijk uitzien'.

Luister ook | Mona Keijzer wil toerisme spreiden

Het door Rem Koolhaas ontworpen nhow hotel
Het door Rem Koolhaas ontworpen nhow hotel (Foto: Martijn de Rijk)

Luister ook | 'Amsterdam jaagt gasten weg'

Dat er ondanks de hotelstop tóch gebouwd wordt, heeft ermee te maken dat het om oude afspraken gaat op grond waarvan nog steeds bouwvergunningen worden afgegeven. Waar Bakker zich ook druk om maakt: 'We zien dat het los gaat in de regio, rond Amsterdam komen er veel hotels bij. In Badhoevedorp, Hoofddorp en Amstelveen krijgt het massatoerisme een impuls', zegt Bakker die voornemens is een actualiteit bij de wethouder in te dienen om te kijken hoe dit aangepakt kan worden.

Luister ook | Raad voor de leefomgeving wil meer aandacht voor het toerisme

'De stad verandert als een gek, de toename van hotels heeft geleid tot een totale verandering van de leefomgeving. Een voorbeeld is het Oosterpark waar vier hotels staan: het park is geen openbare ruimte meer, de vercommercialisering van de openbare ruimte is een groot probleem', zegt Bakker.

Luister ook | Toerisme sector blijft flink groeien


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen