Binnenland10 jan '20 10:56Aangepast op 10 jan '20 16:11

Kabinet wil serieuze inperking vuurwerk

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet wil de verkoop van consumentenvuurwerk sterk aan banden leggen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) na de ministerraad gezegd. In de Tweede Kamer is al een meerderheid voor een verdere beperking van het vuurwerk.

'We willen een serieuze verdere inperking van het vuurwerk', zei Grapperhaus na afloop van de ministerraad. Belangrijke leidraad daarbij is de wens van de politie en hulpdiensten en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Die pleiten allemaal voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen. De politie meldde ruim 9.300 incidenten tijdens de afgelopen jaarwisseling, bijna 400 meer dan het jaar ervoor.

Ook voor coalitiepartij ChristenUnie is nu de maat vol. De partij wil het afsteken van vuurwerk beperken tot lokale vuurwerkclubs. Verder gebruik van vuurwerk door consumenten moet niet meer worden toegestaan.

Luister ook | Half miljoen mensen tekenen voor vuurwerkverbod

Eerder pleitte de ChristenUnie nog voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar na de afgelopen jaarwisseling wil Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf strengere maatregelen: een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten, alleen speciale verenigingen mogen nog afsteken. De ChristenUnie is daarmee de eerste coalitiepartij die zich achter het initiatief schaart van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om al het vuurwerk te verbieden.

De politie verricht drie aanhoudingen in Duindorp
De politie verricht drie aanhoudingen in Duindorp (ANP/Sem van der Wal)

Vuurwerk als samenbindende factor

Van der Graaf vindt dat alleen de vuurwerkclubs voortaan - uiteraard met toestemming van de gemeente - voor en met de buurt het nieuwe jaar mogen inluiden. Ze zegt dat het haar prachtig lijkt als mensen uit de buurt samenkomen om vuurwerk in hun wijk te organiseren of wanneer op het dorpsplein gezamenlijk het nieuwe jaar wordt ingeluid. Ze verwijst daarbij naar de samenbindende rol die carbidclubs in grote delen van ons landspelen.

Luister ook | Vuurwerkverbod is geen hogere wiskunde

Het aantal incidenten ligt overigens waarschijnlijk hoger dan 9.300. Politiecommandanten zeggen dat de cijfers geen getrouwe afspiegeling zijn: veel agenten doen geen aangifte van kleinere incidenten tijdens de jaarwisseling, omdat ze vinden 'dat het erbij hoort'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen