Binnenland13 jan '20 18:12

Overheidstolken leggen werk neer

Auteur: BNR Webredactie

Tolken en vertalers nemen geen werk meer aan van justitie, politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Ze zijn het onder meer niet eens met de versoepeling van de eisen om tolk te worden.

De actie duurt in ieder geval de komende dagen, zegt Ani Getcheva, Bulgaars tolk en woordvoerder van de Actiegroep Registertolken en -vertalers. De soepelere eisen staan vermeld in het nieuwe programma 'Tolken in de toekomst' van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat programma uit 2017 had in eerste instantie als doel om het inkoopbeleid van tolk- en vertaaldiensten bij het ministerie effectiever en professioneler te maken, maar volgens de actievoerders werkt dit totaal niet.

Aanbestedingen

De maatregel zou ook bedoeld zijn om iets te doen aan het tekort aan tolken en vertalers, maar volgens Getcheva is er helemaal geen tekort. Het ministerie is van plan binnenkort voor deze diensten aanbestedingen door te voeren. Daarbij worden commerciële bemiddelaars ingezet die ook als doel hebben om winst te behalen. De bemiddelaars moeten concurreren op prijs, zegt Getcheva, waarbij kwaliteit en integriteit niet belangrijk zijn. Het kan dus zijn dat de huidige tolken en vertalers straks minder betaald krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen