Binnenland23 jan '20 08:14Aangepast op 23 jan '20 09:00

'Geld afpakken kleine criminelen vaak contra-productief'

Auteur: BNR Webredactie

Geld afpakken van veroordeelde criminelen, dat klinkt goed, maar werkt vaak averechts. Daarom moet er een schuldsanering komen voor ex-gedetineerden. Dat vertelt Wouter de Zanger, universitair docent strafrecht aan de Universiteit Utrecht straks in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Iemand die geld wordt afgepakt krijgt een incasso van het CIB. 'Wat alleen vaak gebeurt is dat mensen het geld al lang niet meer hebben', zegt De Zanger. Het CIB is verplicht het geld toch te innen want de rechter houdt in de regel geen rekening met het feit dat die persoon het geld niet meer heeft. Dan moet die persoon het op langere termijn gaan terugbetalen. En dat kan grote problemen opleveren. Zo kunnen mensen noodgedwongen terugvallen in de criminaliteit.

Lees ook | Openbaar Ministerie pakt criminelen meer geld af

Niet enkel zware criminelen

Eigen schuld, dikke bult, zou je zeggen. Maar het gerecht heeft niet alleen te maken met zware criminelen. Er zijn ook mensen die een of twee keer iets doen wat niet mag, daar geld mee verdienen en dat uitgeven. 'Als je dan vervolgens tien of misschien twintig jaar bezig bent met terugbetalen aan de staat en kinderen hebt waarvoor je moet zorgen, denk ik dat het goed is om te zeggen: nu is het tijd om je een schone lei te geven', zegt De Zanger. Een soort schuldsanering dus voor die mensen zodat ze weer verder kunnen met hun leven. Dat lijkt hem een beter uitgangspunt dan mensen steeds zwaarder te straffen. Die visie zal hij uitdragen tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Gerelateerde artikelen