Binnenland12 feb '20 08:45Aangepast op 12 feb '20 17:19

Politie bevestigt: afpersing motief bombrieven

Auteur: BNR Webredactie

De politie bevestigt dat afpersing het motief is voor de deze week verstuurde bombrieven. De politie onderzoekt momenteel nog een verdachte brief die werd gevonden in een pand aan de Avenue Ceramique in Maastricht. Er was, anders dan bij brieven vanochtend in Kerkrade en Amsterdam, geen ontploffing.

Witte envelop

De politie heeft een foto vrijgegeven van bombrief. Het gaat om witte enveloppen met een verdikking en plastificering. Wanneer je een sissend geluid hoort na het openen moet je de envelop gelijk weggooien. Volgens Ad van Riel, directeur van REASeuro, gespecialiseerd in het opsporen en opruimen van explosieven, is een bombrief relatief eenvoudig te maken. 'De brief had de kracht van een rotje, maar er hadden zeker slachtoffers kunnen vallen. Ze worden namelijk geopend ter hoogte van de borst, handen en gezicht.'

Bij een postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat in Kerkrade en een postkamer van ABN Amro in Amsterdam ontploften vanochtend twee poststukken. Niemand raakte gewond. Het gebouw in Amsterdam werd ontruimd en Team Explosieven Verkenning kwam ter plaatse om onderzoek te verrichten. De situatie in Amsterdam is op dit moment weer veilig, zegt Lex van Liebergen, woordvoerder van de Amsterdamse politie.

Hulpdiensten bij een postsorteerbedrijfin Kerkrade.
Hulpdiensten bij een postsorteerbedrijfin Kerkrade. ( ANP)

Meerdere brieven

In januari ontvingen meerdere bedrijven een bombrief, waaronder het Okura Hotel in Amsterdam. Ook bij een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht, een autobedrijf en een tankstation in Rotterdam ontvingen er een. Bedrijven die een bombrief ontvingen, kregen later ook een waarschuwingsbrief op de mat.

Onbekend is nog wie er achter de brieven zit en wat het motief is. De politie onderzoekt alle scenario's, ook afpersing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen