Binnenland13 feb '20 12:52Aangepast op 13 feb '20 18:12

Nu ook bombrief ontploft bij ING in Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

Bij een ING-kantoor in Amsterdam is vanmiddag een bombrief ontploft. Er zijn geen gewonden, meldt de bank. In Oudenbosch werd even later eveneens een verdacht pakket aangetroffen.

Dit is de elfde bombrief in een maand tijd. Bij de bombrief van gisteren bij ABN Amro zijn bitcoins gevraagd. Of dat ook bij de ING het geval is, is nog niet bekend.

Eerder vandaag werd een bombrief aangetroffen bij Unisys Payment Services & Solutions in Leusden. Gisteren ontploften twee brieven met explosieven in Amsterdam en Kerkrade, maar daar vielen geen gewonden.

Dezelfde verzender

De nieuwe bombrieven volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in het land werden aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om dezelfde verzender. Gisteren werd duidelijk dat de vermeende afzender een bedrag in bitcoins eist. Criminoloog Jasper van der Kemp van de VU is weet hoe je dit soort daders opspoort. 'Als er dreiginformatie is kan je kijken naar het formuleren. Dat zegt wat over het opleidingsniveau, leeftijd en regio van herkomst.' Dat de dader bitcoins eist is volgens Van der Kemp erg slim. 'Je blijft zo lekker anoniem.'

Een pakket dat in Oudenbosch werd onderschept bleek uiteindelijk geen explosief te bevatten. Het ging om een rokende fles voor koelsystemen.

Exterieur van hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost
Exterieur van hoofdkantoor van ING aan de Bijlmerdreef in Amsterdam-Zuidoost (ANP Evert Elzinga)

Gerelateerde artikelen