Binnenland14 feb '20 14:36

Verdacht postpakket bij bedrijf in Neede, politie doet onderzoek

Auteur: BNR Webredactie

Bij een bedrijf aan de Mengersdijk in Neede is een verdacht pakketje gevonden. De politie doet onderzoek. Als er meer bekend is, lees je dat hier.

Luister ook | Nu ook bombrief bij ING in Amsterdam

Gistermiddag werd bij een ING-kantoor in Amsterdam een bombrief ontploft. Er zijn geen gewonden, meldt de bank. In Oudenbosch werd even later eveneens een verdacht pakket aangetroffen, dat uiteindelijk geen explosief bleek te bevatten. En nog eerder op de dag werd een bombrief aangetroffen bij Unisys Payment Services & Solutions in Leusden. Woensdag ontploften twee brieven met explosieven in Amsterdam en Kerkrade, maar daar vielen geen gewonden.

De bombrief in Neede is de twaalfde in een maand tijd. Bij de bombrief van eergisteren bij ABN Amro werden bitcoins gevraagd. In hoeverre dat ook bij de andere incidenten het geval was, is nog niet bekend. De bombrieven van de laastste dagen volgen na meerdere exemplaren in januari, die op diverse locaties in het land werden aangetroffen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om dezelfde verzender. Woensdag werd duidelijk dat de vermeende afzender een bedrag in bitcoins eist.

Luister ook | Nu bombrief aangetroffen bij postsorteercentrum Amsterdam

Lekker anoniem

Criminoloog Jasper van der Kemp van de VU weet hoe je dit soort daders opspoort. 'Als er dreiginformatie is kan je kijken naar het formuleren. Dat zegt wat over het opleidingsniveau, leeftijd en regio van herkomst.' Dat de dader bitcoins eist is volgens Van der Kemp erg slim. 'Je blijft zo lekker anoniem.'

2020-02-13 14:19:37
2020-02-13 14:19:37 ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen